Helsingfors strömmingsmarknad fyller Salutorget med program för hela familjen

Den veckolånga Strömmingsmarknaden i Helsingfors pågår under tiden 1–7 oktober. Salutorget, Kolerabassängen och Lybeckskajen fylls med fiskare, höstdelikatesser, musik och program för hela familjen. Strömmingsmarknaden är öppen från söndag till fredag 1–6 oktober kl. 7–19 och lördag 7 oktober kl. 7–15.

Strömmingsmarknadens hjärta är de tiotals fiskarna som tar i land vid Salutorget för en veckas tid. Den traditionella kryddströmmingen och det brokiga sortimentet av strömmingsmarinader, gjorda på allt från rönnbär till rödpeppar, får det att vattnas i munnen.

I årets marknad deltar 30 fiskare, varav hälften anländer till Salutorget med båt och hälften säljer strömming i stugor. På kajen serverar även de traditionella segelfartygen Albanus, Vivan, Olga,Valborg och Joanna Saturna sina egna skärgårdsläckerheter. I år finns bland annat torgdans, filmkväll, strömmingscykelturer, Instawalk-fotopromenad och fiske på programmet.

 

På öppningssöndagens 1.10 program finns provsmakning av strömming, strömmingsrodd och torgdans

 

På öppningssöndagen reses ett festtält på Salutorget. Programmet i tältet är öppet och avgiftsfritt för alla. Helsingfors strömmingsmarknad öppnas kl. 11 med en hälsning av biträdande borgmästare Anni Sinnemäki. Konferencier för öppningsdagen är reportern Tiina Lundberg, som är bekant från programmet Huoltamo på Yle Puhe och en äkta skärgårdsflicka.

Den traditionella Strömmingsjuryn samlas i festtältet klockan 11.30. Tävlingen består av två serier, kryddströmming och strömmingsöverraskningar, vilka avsmakas av matbloggaren Jella Bertell, reportern för Monocle Petri Burtsov, direktören för stiftelsen för finländsk matkultur Seija Kurunmäki, riksdagens talman Maria Lohela, Helsingfors biträdande borgmästare Anni Sinnemäki och köksmästaren vid restaurang Hieta Ali Toppinen. Efter att juryn slutfört sitt arbete får barnens egen strömmingsjury, som leds av Meri-Tuuli Väntsi, ge sitt omdöme om årets strömmingsfångst kl. 14.30. Publiken får smaka på strömmingen och följa med båda juryernas arbete. Vinnarna belönas på festtältets scen kl. 15.45.

Till öppningsdagens program hör också i traditionell ordning Strömmingsroddden som ordnas av distriktets Rotaryklubbar och som i år samtidigt är höjdpunkten för kampanjen 100 suomalaista vesistötekoa och en del av Finland 100 -programmet. Strömmingsrodden anländer till Estbassängen cirka kl. 12, ackompanjerad av Helsingin Suomalainen Klubis blåsorkester. I rodden deltar 16 kyrkbåtar och över 250 roddare från hela Europa. Bland deltagarna finns ett lag på 15 personer från Italien och 27 Rotary-utbytesstudenter från olika delar av världen.

Under öppningsdagen samlar Salutorget förutom fiskestugor och -båtar även kaféer. Dragspelaren Seija Vesterinen bidrar till stämningen med sitt spel kl. 11–15. I tälten på Lybeckskajen pågår program med fisktema hela dagen, från Seabin -havssoptunnor till braxenburgareoch från presentation av skärgårdens närfiskprojekt till Helsingfors havsnära natur, utfärdsmål och motionsmöjligheter. Även Gamla Saluhallen är öppen kl. 10-17. Helsinki Help-turistguider rör sig på evenemangsområdet med lådcyklar och guidar besökare och turister kl. 10-15.

Dagen avslutas med torgdans vid havet kl. 17-19, där diskjockeyn Harri Hertell spelar en musikalisk fläkt från svunna årtionden. På hans skivtallrik snurrar originalinspelningar av glada valser, ödesdigra tangon och fartfyllda foxtrots.

 

Under veckan bjuds det på fotopromenad, strömmingscykelturer och frågesport om småkryp

 

På måndag kl. 16.30–18.30 ordnar Helsingfors stadsmiljö tillsammans med Stadsmuseet en guidad Instawalk, alltså Instagram-fotopromenad, på området kring Salutorget. Under promenaden kan man fotografera den unika miljön och höra om utvecklingsarbetet för det havsnära Helsingfors. Rundturen avslutas med ett besök i Stadsmuseet. I museets Fotoapotek finns nästan en miljon bilder av Helsingfors och helsingforsarnas vardag från 1860-talet till idag. I Tidsmaskinen väcks Signe Branders hundra år gamla fotografier till liv med hjälp av den senaste teknologin.

På måndag och tisdag kl. 10–11.30 ordnar HELtours en Strömmingscykeltur, där man kan delta med sin egen cykel eller en lånecykel. Starten sker från Kaserntorget, och rutten löper via Sandviken, Eira och Brunnsparken till Salutorget, där utfärden fortsätter med provsmakning av strömming och insupande av stämningen. Den egentliga cykelturen varar en timme. Den som vill låna en Jopo kan anmäla sig på adressen info@heltours.com. De som kommer med egen cykel behöver inte anmäla sig.

På torsdag kl. 18 ordnas en paneldiskussion om Östersjön och därefter kl. 19 visas dokumentärfilmen Chasing Coral. Ämnet för panelen är Östersjöns tillstånd, framtid och hållbara utveckling. Bland deltagarna finns direktören för John Nurminens Stiftelsesprojekt Ett Rent Östersjön Marjukka Porvari och Maria Mikkonenfrån TwentyKnots. Evenemanget ordnas av Nordic Ocean Watch Finland och Allas Sea Pool.

Vid Helsingfors stads idrottstjänsters infoställe är det på onsdag, torsdag och fredag möjligt att låna alla nödvändiga redskap och pröva på fiske kl. 9-12 och 13–15.

I tälten på Lybeckskajen erbjuds därtill under hela veckan mångsidigt program. Man får studera alger och kräftdjur i mikroskop och testa sin kännedom om småkryp i en frågesport om havsorganismer. Man kan se på Östersjöfiskar i akvarium samtidigt som man lär sig mera om dem. I Wärtsiläs tält erbjuds information om Seabin -havssoptunnor, virtuell SUP surfing och ett lyckohjul.

Därtill dukar stadshusets restaurang under evenemangets båda veckoslut upp en  strömmingsbruch som tagit influenser från skärgårdstraditionen. Veckoslutets brunchbord fylls av Östersjöfiskarnas bästa gåvor och nybakat skärgårdsbröd. Restaurang Vaelsa serverar igen strömmingspizza.

Under Helsingfors strömmingsmarknad pågår också fototävlingen #ihansilakkana, där den bästa bilden kan vinna ett gåvokort till en strömmingsmiddag för två personer på restaurang Salve. Publicera din trevligaste strömmingsstund på Instagram med hashtaggen #ihansilakkana.

Mer info finns på nätet:

Strömmingsmarknadens hela program finns på adressen www.stadinsilakkamarkkinat.fi/se.

Helsingfors strömmingsmarknad på Facebook och Instagram

Instawalk-fotopromenaden på Facebook 

På nätet kan du delta i strömmingsrelaterade diskussioner med hashtaggarna #strömmingsmarknad#stadinsilakkamarkkinat och #ihansilakkana.

Bilder av evenemanget finns på Helsingfors strömmingsmarknads Facebook-sida. Fotograf Eetu Ahanenhttps://www.facebook.com/pg/stadinsilakkamarkkinat/photos/

Strömmingsmarknadens affisch och broschyr har även i år planerats av illustratören Sanna Mander. Affischer delas ut till publiken i festtältet på Salutorget.