På Helsingfors strömmingsmarknad 2016 blir det dans, bad och fiske

Den veckolånga strömmingsmarknaden i Helsingfors pågår under tiden 2–8 oktober. Helsingfors salutorg, havskajerna och Gamla Saluhallen fylls med fiskare, höstdelikatesser, musik och program för hela familjen. Strömmingsmarknaden är öppen klockan 7–20 på öppningssöndagen den 2 oktober, klockan 7–19 från måndag till fredag den 3–7 oktober och klockan 7–15 lördagen den 8 oktober.

Strömmingsmarknadens hjärta är de tiotals fiskarna som kommer från kuststäderna och Åland och tar i land vid Salutorget. Den traditionella kryddströmmingen och det brokiga sortimentet av strömmingsmarinader, gjorda på allt från rönnbär till rödpeppar, får det att vattnas i munnen. Under årets marknad anländer 18 fiskebåtar till kajen och 16 fiskare säljer fisk i stugorna.

På kajen serverar även de traditionella segelfartygen Albanus, Vivan, Olga och Valborg sina egna skärgårdsläckerheter.

Under hela veckan bjuds det på program för alla åldrar – från mete till fisksmakprov och från barnens strömmingsjury till torgdans.

– Helsingfors strömmingsmarknad är en fest för alla stadsbor som även i år bjuder på ett mångsidigt gratisprogram. Vi hoppas att Helsingfors kanske mest sympatiska matevenemang ska vara mer lockande än tidigare även för resenärer från Tallinn, Stockholm och S:t Petersburg, berättar Milla Visuri, som lotsar Helsingfors på vägen mot en smakligare matstad.

Bild: Eetu Ahanen

Marknaden öppnas söndagen den 2 oktober – i år får även barnen vara smakdomare

På öppningssöndagen reses ett festtält på Salutorget. Programmet i tältet är öppet och avgiftsfritt för alla stadsbor. Matpåverkaren Kenneth Nars fungerar som värd och konferencier. Helsingfors strömmingsmarknad öppnas klockan 11 med ett festtal av biträdande stadsdirektör Pekka Sauri och till tonerna av en trumpetduo från Helsingfors stadsorkester.

Publiken kan titta på när den traditionella Strömmingsjuryn samlas i festtältet från klockan 12. Fiskarnas bästa fångst bedöms av Sampsa Vilhunen, programchef vid WWF, Pekka Sauri, stadens representant, Jarkko Myllymäki, grundare av restaurangen Juuri, Linda Stenman-Langhoff, sommelier vid restaurang Ask och Suvi Ahola, redaktör och författare. Därtill får en lekmannamedlem, som väljs via Helsingfors strömmingsmarknads Facebook-sida, komma med i juryn. De vinnare som Strömmingsjuryn 2016 utser belönas på festtältets scen klockan 16.

I år får också barnen vara smakdomare på Strömmingsmarknaden tack vare barnens eget strömmingsråd, som ordnas för första gången. Klockan 15 bekantar man sig med strömmingar och ritar bilder på marina smakvärldar. Barnens jury leds av kocken och matförfattaren Pipsa Hurmerinta.

Klubbar inom Rotarydistriktet samlar även i år in medel till förmån för skyddsarbetet för Östersjön genom den traditionella Strömmingsrodden, som startar vid Finlandia-husets strand och anländer till Estbassängen vid Salutorget klockan 12.30.

Öppningsdagen avslutas med Torgkvarterens torgdans i festtältet klockan 17–20. Förra året bjöd torgdansen på en värme och gemenskap utan like samt på härlig, havsnära musik. I år stiger samma mästare upp på scenen: fiskaren, poeten och diskjockeyn Harri Hertell samt den på en scen sällan skådade dansorkestern PyöriäisetAntto Melasniemi, Joel MelasniemiMikko VirtaKalle ChydeniusJuha Kuoppala och Juho Viljanen.

Under öppningsdagen samlar torget såväl fiskestugor och -båtar som kaféer, och dragspelaren Seija Vesterinen bidrar till stämningen såväl på torget som i Gamla saluhallen. Under dagen delas det ut strömmingstatueringar till barn och barnasinnade.

Säsongsdelikatesser, Östersjö-information och förevisningar i fiskhantering

Under veckan säljs det färsk säsongsmat- och -dryck på Salutorget. Också i Gamla saluhallen och en del av restaurangerna runt Salutorget serveras egna delikatesser: spana in Salutorgets originella skärgårdsbröd, smaka på saft från den senaste havtornsskörden, nappa åt dig en chokladströmming från Kultasuklaa, lär dig rensa strömming i E. Erikssons fiskbutik eller smaka på strömmingspizza tillredd i Torgkvarterrestaurangen Vaelsas stenugn.

På Lybeckskajen bredvid Gamla saluhallen ordnas det program hela veckan: idrottsverket ordnar program – från förevisningar i fiskhantering och smakprov till mete, Helsingfors Hamn presenterar den nya Västra terminalen 2 med hjälp av en virtuell modell, vid ett akvarium som Centralförbundet för Fiskerihushållning ställt upp kan du bekanta dig med Östersjöns fiskarter samt fråga om den nya fiskelagen, Stora Räntans naturcentrum berättar om sina öutflykter samt delar ut ett fiskspel till barn och vid miljöcentralens Östersjöutmaningspunkt får besökarna rösta på vad de själva skulle vara beredda att göra för Östersjön.

Strömmingsmarknadens program omfattar också havsbadet Allas Sea Pool, som hela veckan ordnar Strömmingsbad, musik och annat program. I badets terrasskafé kan du smaka på en råg-sandwich med glasmästarmarinerad strömmingsbiff och rödlök. Också fiskare har möjlighet att bada bastu, äta och bada.

I år fäster Strömmingsmarknaden med hjälp av miljösystemet Ekokompassen särskild uppmärksamhet vid miljövänlighet. På öppningsdagen avnjuts till exempel kaféernas delikatesser från biologiskt nedbrytbara kärl.

Helsingfors Strömmingsmarknad ordnas av Helsingfors Partitorg i samarbete med stadskansliet, Helsingfors byggnadskontor, Helsingfors Marknadsföring Ab, Torgkvarteren och Helsingfors Hamn Ab. I programmet under veckan deltar också Östersjöutmaningen, miljöcentralen, Stora Räntans naturcentrum, Helsinki Help-turistguiderna, idrottsverket, Centralförbundet för Fiskerihushållning, Rotaryklubben Finlandia Hall, Drumsö Rotaryklubb, Lapuan Kankurit, Mat, LOKAL, restaurang Salve och Allas Sea Pool.

Kuva: Eetu Ahanen
Kuva: Eetu Ahanen

 

 

Bild: Eetu Ahanen
Bild: Eetu Ahanen